Hende Mira blogja

 

 

 

 

 

 

 

 

2010.08.13. indigoo

Így telt a nyarunk

Izgalmas nyár volt, megtanultunk járni, küszködtünk betegséggel, hőséggel, és természetesen az elalvással is, sokat pancsikoltunk a melegben, volt részünk egy csillagos ötös nyaralásban, kijött sok fogacska, és rendületlenül ismerkedtünk a világgal.

Mozgás:

13 hónaposan ügyesen, stabilan mozog, ha mászásról, felállásról, leülésről van szó. Ha fogjuk a két kezét, szorgosan rakosgatja a lábait egymás után, néha szinte szalad, vagy hirtelen irányt változtat, hogy alig lehet követni. Szeret átbújkálni alattunk, vagy székek, hasonló tárgyak alatt. Előfordul, hogy kapaszkodás nélkül egyet-kettőt lép, de nagyon nem erőlteti a dolgot. Négykézláb a legbiztosabb.

Beszéd:

Már nagyon sokfélét mond, de nem vagyunk benne biztosak, hogy a szavak mögött konkrét jelentés is van. Baba, Ede, aggya, gágá, te-te, ana szerepel a teljesség igénye nélkül a repertoárban. De egész nap beszél, hangot ad tetszésének vagy nemtetszésének, nem rejti véka alá a véleményét, és ez hangerőben is megmutatkozik.

Evés:

Reggel, este tápszer, napközben pépek, jobb napokon darabos kaják között kenyér (nagyon szereti), kölesgolyó, fagyitölcsér, villával tört krumpli, egyelőre itt tartunk. Bár a gyomrával nincs gond, ügyesen eszik, nem válogatós, az etetést néha erőteljesen megnehezíti az, hogy lekössük a figyelmét. A vacsora a legvészesebb, amikor már nagyon fáradt. Kész szórakoztató iparág épült már itthon erre. Aki azt mondja, a gyerek evés közben ne játsszon, üzenjük neki, hogy lehet az alanyon tesztelni az elméletet. :)

Alvás:

Május közepétől nehéz, kínlódós időszak a már sokszor említett nyugtalansággal, és pihenni nem tudással. Nagyon sok este órákat fent volt, de otthagyni nem lehetett. A nem ringatva, és nem órákon át alszunk el projektet még nem adtuk fel, vannak reményre okot adó jelek, de semmi látványos. Miután odáig eljutottunk, hogy alvásnál fekve elvolt magában, aztán egy idő után elaludt (ami nálunk a csodával volt határos), de persze úgy, hogy egyikünk mellette ült, jött egy csúnya betegség, és fel kellett adni az egészet. (Előtte a hőséggel jártunk így.) De amióta megszületett, felépült a mamiék szomszédságában egy ház, felújították az egyik emeleten lévő lakást és a ház előtti járdát, valamint tudatosodott bennünk az, hogy valaki mindig füvet nyír, vagy éppenséggel a ház előtt dudál, ha alszik (vagy altatás alatt van) a gyermek.

Akaratpróbák:

Megérti, ha valamit nem szabad, és általában figyelembe is veszi. Ha nyűgös, fáradt, olyankor nehezebben ért, sokszor hiszti van ilyenkor. 13 hónaposan már elkezdi feszegetni a határokat, beveti csábos mosolyát vagy hangerejét, ha meg akar szerezni valamit. Vagy csak feszülten figyel, mit lépünk arra, ha továbbra is tilosban jár. Vannak nagyon anyás időszakok, meg olyanok is, amikor állandóan ővele kell foglalkozni valakinek (esetleg mindenkinek), de sokszor van olyan is, hogy eljátszogat az ember közelében anélkül, hogy külön figyelmet követelne.

Élmények:

Megvolt az első nyaralás, egy hetet töltöttünk rokonoknál. Irtóra élvezte, jókat aludt a jó levegőn, jókedvű és barátságos volt mindenkivel. többször kirándultunk vele, hihetetlenül lekötötte és lenyűgözte a sok látnivaló, nagyokat nevetett, és folyton figyelt. A Balatonban is fürdött, szerencsére a strandon kialakítottak egy partszakaszt, ahol apróságok is pancsolhatnak. Némi helyzetfelmérés (és kapaszkodás) után birtokba vette a vizet, négykézláb haladt előre szélsebesen a habokban, ismerkedett a homok fogásával, és nagyokat kurjangatott közben.

Egyéb:

Szereti laza csuklómozdulattal a földre küldeni a tárgyakat, ha nem esik le, akkor addig igazítja, amíg végre eltakarítja az útból a szóban forgó dolgot. Persze, mindig van valaki, aki felveszi, és odaadja neki. (Lehet, hogy nem kéne.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kicsibab.blog.hu/api/trackback/id/tr222220162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása